Viscous fan rubbing? - check your engine mounts.

UK forum for general and technical discussion about the Z3 roadster

Moderator: Gazza

Post Reply
User avatar
Brian H
Joined: Tue 16 Dec, 2008 19:55
Posts: 2503

  Z3 roadster 3.0i

Viscous fan rubbing? - check your engine mounts.

Post by Brian H » Tue 31 May, 2016 07:57

I know of the dreaded Viscous fan issue where they seem to explode and take out the fan, cowl and sometimes the radiator, whilst looking in the engine bay yesterday I noticed something strange and I have maybe dodged a bullet here!

You can see the top of the blades have just started to rub, small amounts of plastic are peeling off.

Image

Image

Down the bottom of the fan cowl, the rubbing has created deposits of what was once melted plastic!

Image

The ducting to keep the alternator cool has been sliced open by the serpentine belt and pulleys! The hole to the left of the belt should not exist.

Image

Rubbing marks on the DISA valve.

Image

The engine is moving a good 30mm+ here to allow contact between the DISA valve and the strut brace, I checked the engine mounts and found the N/S engine mount has failed. I am thinking that the strut brace has restricted the tilt on the engine and saved my bacon here.

Failed Mount

Image

New mounts to be ordered today, not looking forward to fitting them :(

User avatar
Southernboy
Joined: Thu 07 Oct, 2010 13:39
Posts: 6329

  Z3 roadster 3.0i
Location: Johannesburg

Re: Viscous fan rubbing? - check your engine mounts.

Post by Southernboy » Tue 31 May, 2016 14:24

You certainly dodged one there !! Replacement isn't too difficult... a jack to support the engine from below should do it, or if you have an overhead block & tackle that will also do.
"Normal is overrated"
Image

Z3 Upgrades and Additions

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests