Still no power...3.0

UK forum for general and technical discussion about the Z3 roadster

Moderator: Gazza

Post Reply
User avatar
lightning
Joined: Tue 27 Nov, 2007 08:15
Posts: 815

  Z3 roadster 3.0i
Location: Stockport

Still no power...3.0

Post by lightning » Wed 05 Oct, 2016 08:27

Went out in my Z3 3.0 at the weekend and it feels about as fast as my friend's 2003 1.8 MX5. It runs fine with perfect idle and no hesitation, misfire, or rattle from the front of the engine.

Can the VANOS be faulty and not rattle or give any other running issues?

mrscalex
Joined: Fri 13 Mar, 2015 09:14
Posts: 825

  Z3 roadster 1.9

Re: Still no power...3.0

Post by mrscalex » Wed 05 Oct, 2016 11:52

Possibly the DISA valve not doing it's job? Have you checked the error codes?
ImageImage
1999 Z3 1.9 Boston Green (Dimitri) - My brother's car owned from new and restored by me
2001 Z3 2.2 Topaz Blue (Trudy) - My car rebuilt from a write-off
2002 Z3 2.2 Titan Silver (Okus) - Project car waiting for a new engine
2001 Z3 2.2 Topaz Blue (Debra) - Donor car/breaker
1998 Z3 1.9 Boston Green (Allsworth) - Donor car/breaker now gone to Z3 heaven
Always happy to try and help with spares :)

Brian4
Joined: Mon 19 Dec, 2011 19:02
Posts: 537

  Z3 roadster 3.0i
Location: Hinckley

Re: Still no power...3.0

Post by Brian4 » Thu 06 Oct, 2016 20:49

Could also be the cam sensor/s failing. needs the codes read to give a better idea.
Brian
3.0I Topaz Blue


2000 E36/7 Z3 3.0i
2016 F31 335d
2015 F21 118i

User avatar
lightning
Joined: Tue 27 Nov, 2007 08:15
Posts: 815

  Z3 roadster 3.0i
Location: Stockport

Re: Still no power...3.0

Post by lightning » Thu 06 Oct, 2016 23:04

OK thanks for the replies, l'll have to take it in somewhere or buy a code reader. It's on SORN now so buying one will be the best option. Can anybody advise me which is the cheapest one that will do it?

mrscalex
Joined: Fri 13 Mar, 2015 09:14
Posts: 825

  Z3 roadster 1.9

Re: Still no power...3.0

Post by mrscalex » Fri 07 Oct, 2016 09:00

I use INPA on a laptop but it's not straightforward.

My brother has a Creator C110 which cost about £40. It does the job very nicely and will reset SRS errors too. He uses that on his 1 Series and I borrow it for the Z3s sometimes too as it's so quick and easy.

The port under the dash will give engine error codes only. You will need the version that comes with the additional round head adapter cable to plug in under the bonnet for chassis codes. You should buy that one as it will be useful.
ImageImage
1999 Z3 1.9 Boston Green (Dimitri) - My brother's car owned from new and restored by me
2001 Z3 2.2 Topaz Blue (Trudy) - My car rebuilt from a write-off
2002 Z3 2.2 Titan Silver (Okus) - Project car waiting for a new engine
2001 Z3 2.2 Topaz Blue (Debra) - Donor car/breaker
1998 Z3 1.9 Boston Green (Allsworth) - Donor car/breaker now gone to Z3 heaven
Always happy to try and help with spares :)

Del
Joined: Sat 19 Nov, 2011 18:35
Posts: 2126

  Z3 roadster 1.9

Re: Still no power...3.0

Post by Del » Fri 07 Oct, 2016 09:35

These engines are normally aspirated, relatively simple and generally bullet proof. If the engine seems OK in every respect, I wonder if there is a possible exhaust/restriction issue. Is the cat working OK, does it rattle when nudged with the palm of your hand? If it has broken up with age, there might be a restriction which would hold back performance noticeably for no apparent reason.

User avatar
lightning
Joined: Tue 27 Nov, 2007 08:15
Posts: 815

  Z3 roadster 3.0i
Location: Stockport

Re: Still no power...3.0

Post by lightning » Fri 07 Oct, 2016 20:35

I'll have a look at the exhaust system tomorrow.

Uncle_Clanger
Joined: Wed 13 Apr, 2016 07:36
Posts: 20

  Z3 roadster 3.0i

Re: Still no power...3.0

Post by Uncle_Clanger » Fri 14 Oct, 2016 21:49

mrscalex wrote:I use INPA on a laptop but it's not straightforward.

My brother has a Creator C110 which cost about £40. It does the job very nicely and will reset SRS errors too. He uses that on his 1 Series and I borrow it for the Z3s sometimes too as it's so quick and easy.

The port under the dash will give engine error codes only. You will need the version that comes with the additional round head adapter cable to plug in under the bonnet for chassis codes. You should buy that one as it will be useful.
Can I ask, what is complicated with the INPA on a laptop? I too don't own a code reader as yet and I'm tempted to buy an easy to use one but what does yours do that the Creator c110 doesn't?

Uncle_Clanger
Joined: Wed 13 Apr, 2016 07:36
Posts: 20

  Z3 roadster 3.0i

Re: Still no power...3.0

Post by Uncle_Clanger » Fri 14 Oct, 2016 21:53

lightning wrote:I'll have a look at the exhaust system tomorrow.
Hope you find the solution soon btw, I'm watching with interest.

it seems the most of 3.0 blokes are this side? Should I defect? :)

Uncle_Clanger
Joined: Wed 13 Apr, 2016 07:36
Posts: 20

  Z3 roadster 3.0i

Re: Still no power...3.0

Post by Uncle_Clanger » Fri 14 Oct, 2016 22:06

Uncle_Clanger wrote:
mrscalex wrote:I use INPA on a laptop but it's not straightforward.

My brother has a Creator C110 which cost about £40. It does the job very nicely and will reset SRS errors too. He uses that on his 1 Series and I borrow it for the Z3s sometimes too as it's so quick and easy.

The port under the dash will give engine error codes only. You will need the version that comes with the additional round head adapter cable to plug in under the bonnet for chassis codes. You should buy that one as it will be useful.
Can I ask, what is complicated with the INPA on a laptop? I too don't own a code reader as yet and I'm tempted to buy an easy to use one but what does yours do that the Creator c110 doesn't?
I've just viewed a demo of an ipna on YouTube, I guess you have to be quite savvy on a laptop, but the detailed info is incredible. Battery info and all sorts.!

User avatar
Robert T
Site Admin
Joined: Mon 12 Jun, 2006 11:35
Posts: 10014

  Z3 roadster 1.9
Location: Cheshire

Re: Still no power...3.0

Post by Robert T » Fri 14 Oct, 2016 23:10

INPA is a lot more than simple error code reading. See viewtopic.php?t=35789

Cheers R.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Arctic Silver '99 Z3 1.9 & Black '59 Frogeye 1275cc
Image

User avatar
lightning
Joined: Tue 27 Nov, 2007 08:15
Posts: 815

  Z3 roadster 3.0i
Location: Stockport

Re: Still no power...3.0

Post by lightning » Sat 15 Oct, 2016 19:51

Not had a chance to look at it yet.
But l did refit the DISA valve today, after there seemed to be no fault with it.

However on recommendation of my local BMW specialist l fitted a replacement anyway and the car is now back to normal. So whatever that valve is supposed to do, it wasn't doing it.
Surprised that it made so much difference.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests